Haber Detayı
Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğünde, Bölge Müdürümüz Sn. Serdar Beyin Başkanlığında Ve Tüm Sivil Toplum Kuruluşlarının Katılımıyla İstişare Toplantısı Yapıldı.
HABER TARİHİ: 03 Kasım 2021 | 1432 Kişi okudu02.11.2021 Salı günü Saat 14:00 de Ulaştırma Bakanlığı İstanbul bölge müdürlüğünde, bölge müdürümüz Sn. Serdar beyin başkanlığında ve ekibi ile birlikte, tüm sivil toplum kuruluşları ( TND-UND-KARİD-UTİKAD-…….) ile bir istişare toplantısı yapıldı. Bu toplantıda Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) Yeniden yazılacağı için başta sektörümüz olmak üzere KTY ile ilgili görüşlerimizi uzun bir rapor halinde sunduk (Dernek başkanımız Sn.Yusuf beyin kaleminden) bu raporların ana başlıkları aşağıdadır. Bu değerlendirmeler yapıldıktan bir ay sonra yeniden bir toplantı yapılmasına karar verilmiştir.
26.10.2021
Serdar YÜCEL
T.C. Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü
Sayın Müdürüm ekte size ve Genel Müdürümüz Sn. Murat Baştor Bey’e Cumhurbaşkanımızın 2021 yılı için önerdiği tedbir yazısı da dahil size ekte dört adet raporlarımı sunuyorum. Raporlarımda sektörümdeki N2 ve KTY taslağı ile ilgili detaylar ve açıklamalar var. Çok katılımcı olduğu için tekrar anlatmayacağım, sadece maddeler halinde T.N.D.’nin görüşünü aktaracağım.
N2 için talebimiz;
1 – 8 Araba şartının 5’e indirilmesi
2 – Coğrafi Bölge Şartının Kaldırılması
3 – K1’lerle çalışma izninin verilmesi
Mevzuat gereği bunlar yapılamıyorsa araç, bölge şartı olmayan ve K1’le çalışma izni olan TİO Belgesinin tarafımıza uygun bir fiyatla verilmesi.
K.T.Y. ile ilgili ve Genel Taleplerimiz;
1 – 35 Belge sayısının size detayları ile anlattığımız raporlardaki gibi 13’e indirilmesi
2 – Daha önce de yapıldı. Belge fiyatlarının %60 – 70 iskonto ile yeniden belirlenmesi
3 – Yurtiçi parsiyel yük taşıyan N2 (Ambarcı) , L1 (lojistikçi) , M2 (Kargocular) için 16 yıldır uygulanamayan K1 ile çalışma yasağının kaldırılması
4 – U-ETDS sistemindeki K1 ile Bakanlığa bilgi verilememesi sorununun çözülmesi
5 – K.T.Y. İlk çıktığında Bakanlık her sektörü tanıma fırsatı bulamadığından her belge için zor şartlar oluşturuldu. Kimse belge almasın, sektöre girmesin diye Artık bu düşünceden vazgeçerek iyi niyet ve hoşgörü ile 16 yıldır belgesiz çalışanları kazanmak adına uygun şart ve fiyatla belge verilmesini ve bunların sisteme katılması ve istihdamı arttırmalarının sağlanması
6 – Bize gönderilen K.T.Y. taslağında bazı sektörlere TİO belgesi için %30, %60, %70 gibi farklı indirimler yapılacağı yazılmıştı. Biz eşitlik ilkesi doğrultusunda bu farklı uygulamaların kaldırılmasını, bunun yerine herkese %60 – 70 indirimin yapılmasını talep ediyoruz. Belge geçişlerinin bu fiyat üzerinden yapılması
7 – Belgesi iptal olan ve belgesi olmayanlara bu indirimli TİO belgesinin verilmesi
8 – Alt belgeden uygun fiyatlı TİO’ya geçiş sağlandığında alt belgedeki araçların da TİO’ya kayıt edilmesi veya bir çözüm önerisi oluşturulması
9 – Dünyada olduğu gibi ülkemizde şoför eksikliği gün geçtikçe artıyor. Çözüm olarak Bakanlık öncülüğünde İŞKUR, Belediyeler ve Üniversiteler ile iş birliği yapılarak şoför eğitim sertifikası ve ehliyetinin verilmesi. Staj için elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız. (Dikiş kursu eğitimi veren belediyeler şoför eğitimi neden vermesinler)
10 – Size bir teklifim var. Gelin bir çalıştay düzenleyelim. Her STK’dan bilgili ve birikimi olan 1 veya 2 kişi gelsin, oturalım, 3 – 5 gün KTY’nin bütün maddelerini yeniden tartışarak ortak bir metin hazırlayalım. Her STK temsilciğini İstanbul’da olduğu için burada yapalım. Bunun sonucunu da Ankara’ya iletelim.
11 – Son olarak 2021 milat olarak kabul edilip bir ansiklopediye dönüşmüş, Bakanlık yetkilisinin de anlamayıp farklı uygulamalar yapığı K.T.Y.’nin sade, anlaşılır ve rahatlıkla ulaşılabilir yönetmelik yapılmasını istiyoruz. Bu çalışmayı başlattığınız için şahsım ve T.N.D. üyeleri olarak sizi destekliyor ve teşekkür ediyorum.
Yusuf DAĞCI
T.N.D. Yönetim Kurulu Başkanı
EKLER :
1 – Cumhurbaşkanlığı tedbir yazısı
2 – K.T.Y. taslağı için öneriler
3 – Belge sayısının azaltılması
4 – N2 ile ilgili talebimiz