Haber Detayı
Dernek Başkanımız Sayın Yusuf Dağcının Mesajı;
HABER TARİHİ: 08 Nisan 2020 | 2351 Kişi okudu
Değerli Meslektaşlarım;
Bazı arkadaşlarımız hastalığın ve işsizliğin 2021 yılına kadar süreceğini, bu karamsarlıkla işlerini kapatmaktan bahsettiklerini duydum. Bu bağlamda hastalığa (Covid-19) ve sektör olarak ne yapalım ile ilgili görüşlerimi sizinle paylaşmak istedim.
Daha önceki bir yazımda “belirsizlik veya bilgisizlik çaresizliği besler, çaresizlik de korku ve kaygıyı yaratıp insanı strese sokar” demiştim. Geçen süreçte hemen herkes, hastalığın ne olduğunu, nasıl tedavi edildiğini öğrendi, bilgi sahibi oldu. Şimdi diyorum ki “Bilgi korkuyu yener” Gelin hep birlikte bu korkuyu, kaygıyı ve stresi atıp güzel şeylerden bahsedip olumlu ve pozitif hareket edelim. Devletimize, Bilim Kuruluna, Bakanlığımıza, güvenelim ve söylediklerini yapalım. Bizden ne isteniyor? İzolasyon, temasta mesafe, ve temizlik. Hep birlikte bunları uyguladığımızda inanın bana bunu çok çabuk atlatırız. Zaten nüfusun %80’i evlerde. Geriye kalan %20 de iyi denetlenirse hasta sayısı ve ölüm oranı azalır.
Sevgili meslektaşlarım, şimdi de hastalıktan bahsedeyim. Bilim adamı değilim, bu konularda otorite değilim ama 70 yaşın verdiği yaşamsal birikim ve hastalık sürecinde öğrendiklerimden esinlenerek diyorum ki, Korkmayın!. Bunu kısa sürede atlatacağız. Bu hastalık her yerde 1,5 ile 3 ay arasında sürüyor. Grafiklere bakınca (Matematikte buna çan eğrisi denir) yavaş yavaş hasta sayısı ve ölüm sayısı artıyor. Sonra bir pik noktasına (çanın tepesi) varıyor ve sonra yavaş yavaş azalıyor. Benim tahminime göre 10 – 15 gün içinde pik noktasına ulaşırız ve Nisan sonunda hasta ve ölüm sayısı en alt seviyeye inecektir. Mayıs başı itibariyle serbestlikler başlayacaktır. Ve diğer Ülkelere göre daha kısa sürede atlatacağız diyorum. Çünkü diğer ülkelere göre farklılığımız ve çok sayıda artılarımız var. Şöyle ki;
Birincisi; Devletimiz gerekli tedbirleri zamanında aldı ve bunun sonucunda hasta sayısını ölüm oranlarına kıyaslarsak Almanya (1,5), Güney Kore (1,8) Türkiye (2,1), A.B.D. , İtalya, İspanya’da ise bu oran (10)’u geçmektedir. Bu verilerden de anlaşılacağı gibi gelişmiş Ülkeler dahil hastalıktaki mücadelede Ülkemiz Dünya Üçüncüsü.
İkincisi; başta yoğun bakım yatak sayısı olmak üzere tıbbi araç sayısı ve özverili çalışan Sağlık Teşkilatımız olarak onlardan çok daha iyiyiz.
Üçüncüsü; Nüfusumuzu n çoğunluğu genç (1-40 yas arası)
Dördüncüsü; Milletime has temiz yapımız (Adam tuvaletten çıkarken bile elini yıkamıyor)
Beşincisi; Hastalıkta yüksek oranda ölümlerin olduğu yaşlılarımıza millet ve sağlık ekibi olarak özen gösteriyoruz. (Bırakalım, huzur evindekiler ölsün, demiyoruz)
Toparlarsam bu artılarımız hastalığı çabuk atlatacağız düşüncesini bende yaratıyor. Dikkat edin, hiçbir aşının ilacın ve çarenin olmadığı çağlarda insanlık, kolerayı, vebayı, tifoyu ve veremi yendi. Bunu da yenecektir.
Kardeşlerim, işin ekonomik boyutuna gelince, gençlerime şunu söylüyorum. Üretilen her şeyin bir satıcısı ve bir de alıcısı vardır. Biz bunların arasında mal akışını sağlayan nakliyecileriz. Dünya döndükçe, yaşam sürdükçe bizim işimiz de (Nakliye) devam eder, durmaz. Bir çok sektör, kısmen veya tamamen kapatırken biz kapatmadık. Onun için mesleğimizi sevelim, sahip çıkalım. Hep birlikte el ele verip bu süreci atlatmaya çalışalım. “Ben” ‘ in tükenip “Biz” ‘in başladığı yerdeyiz. Özel nedenlerle kapatana kimsenin söyleyecek bir şeyi olmaz. Bu bağlamda işle ile ilgili tavsiyelerim.
1 – İş yerinizdeki işçilerinizle görüşüp mesai çalışmanızı sonlandırın (Mesai ücreti ödemeyin)
Ben başkanınız olarak Nakliyat – İş Başkanı Sn. Ali bey ile ve Tüm – Tis Başkanı Sn. Kenan Bey’le görüşüp birkaç teklifte bulundum. Mesai konusunda gerekli anlayış ve hoşgörüde bulunacaklarını bana söylediler.
2 – Yine işçilerinizle görüşüp yıllık izin veya ücretsiz izine gönderebilirsiniz.
3 – Mülk sahibinizle görüşüp kirada indirim ve erteleme teklifinde bulunabilirsiniz.
4 – Esnek çalışmaya müracaat ederek belli miktardaki işçi ödemesinden faydalanabilirsiniz.
5 – Devletimizin bize sunduğu bazı ödemelerinizi erteleyebilirsiniz
6 – Nakit sıkıntınızı gidermek için Devlet bankalarından uygun faizle 6 ay ertelemeli kredi alabilirsiniz. Üç aylık sürede nakit sıkıntınızı giderebilir.
Kısa ve özet yazdığım bu tedbirleri muhasebecinizle görüşebilirsiniz.
Sözlerime son verirken bakınız sevgili meslektaşlarım..
Sevgi sunmanın bir maliyeti ya da masrafı yoktur. Gelin önce sevelim ki, sonra sevilelim. Sevdiklerinizi uzaktan gözlerinden öpün, güzel sözcüklerle yüreklerine sarılın ve unutmayın Bilimle, Akılla ve Duayla bunu da atlatacağız. Hepinize sağlıklı günler ve hayırlı işler diliyorum.
T.N.D. Başkanı Yusuf DAĞCI